IJsland, een land vol tegenstellingen

scroll naar beneden of klik hier voor meer informatie

IJsland, het land van extremen staat ook wel bekend als het land van vuur en ijs. U vindt er enkele van de grootste gletsjers van Europa en enkele van de meest actieve vulkanen ter wereld.

Maar IJsland is ook het land van licht en donker. De lange zomerdagen wanneer het dag en nacht licht is staan in schril contrast met de korte winterdagen  met slechts  enkele uren zonlicht per dag.

Bovenal is IJsland het land vol natuurschone hoogtepunten, adembenemende landschappen en uitbundige flora en fauna.

 

IJsland is een relatief groot eiland in de Atlantische Oceaan. Het dichtstbijzijnde buurland is Groenland, op slechts 286 kilometer afstand, gevolgd door de Faeröer eilanden (420 km), Schotland (795 km) en Noorwegen (950 km).

 

IJsland is gesitueerd rond de poolcirkel. De helft van het eiland Grímsey, een eiland ten noorden van de noordkust van IJsland, ligt binnen de poolcirkel. Vanuit Amsterdam vliegt u in circa 3 uren naar IJsland.

IJsland is op Groot Brittannië na het grootste eiland van Europa en het op 17 na grootste eiland ter wereld. Het eiland zelf heeft een grootte van 103.000 km2, ongeveer 2,5 maal zo groot als Nederland. IJsland meet 500 km van oost naar west en 300 km van noord naar zuid. De kustlijn van IJsland is 4.970 km lang.

 

Bijna 80% van IJsland is onaangetast. Veel van het land bestaat uit kale plateau’s, ruige bergtoppen en vruchtbare laaglanden. Er zijn veel lange, diepe fjorden en gletsjers, waaronder Europa ’s grootste, de Vatnajökull. Het landschap wordt gekenmerkt door donderende watervallen, ijzige gletsjers, vele vulkanen, zwarte zandstranden en uitgestrekte lavavelden.

 

IJslands hoogste bergtop is de  2.119 meter hoge Hvannadalshnjúkur, meer dan 11% van het land wordt bedekt met gletsjers. IJsland bestaat uit onder andere: gletsjers (12.000 km2), lava (11.000 km2), zand (4000 km2), water (3.000 km2) en grasland (1.000 km2).

 

IJsland is circa 25 miljoen jaar geleden gevormd. Hierdoor is het één van de jongste landmassa’s ter wereld.  Het eiland dankt zijn bestaan aan een vulkanische hotspot gemaakt door een spleet in de Mid-Atlantische Rug, waar de Euraziatische en Amerikaanse tektonische platen bij elkaar komen.

 

De laatste grote vulkanische erupties waren van de Eyjafjallajökull in 2010 en Grímsvötn in 2011, terwijl de Bárðarbunga  van  31 augustus 2014 tot 27 februari 2015 erupteerde.  ’s Werelds laatst ontstane eiland, Surtsey, gevormd door een vulkanische eruptie in 1963 behoort tot IJsland.

Autorijden op IJsland

 

Algemeen

 

Wegnummer 1 is de ringweg rond IJsland en is de nationale snelweg. De weg meet een totale lengte van 1.332 kilometer en is nagenoeg geheel geasfalteerd. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom geldt op gravelwegen een maximum snelheid van 80 km per uur en 90 km per uur op geasfalteerde wegen. Pas uw snelheid altijd aan de omstandigheden aan en houdt u aan de maximale snelheden. Er gelden forse boetes voor snelheidsovertredingen. Voor gevaarlijke situaties zoals scherpe bochten of een onoverzichtelijke situatie zijn speciale verkeersborden geplaatst, echter staan hier over het algemeen geen verkeersborden bij die de maximale snelheid aangeven. Voor meer informatie kunt u terecht op www.safetravel.is

 

U bent op IJsland bij wet verplicht om zowel 's nachts als overdag met uw lichten aan te rijden. Het rijden onder invloed van welke aard dan ook is ten strengste verboden en u bent verplicht om zowel voorin als achterin veiligheidsgordels te dragen. Op IJsland is het rijden buiten de wegen of gemerkte sporen bij wet verboden!

 

Benzinestations

 

Er zijn voldoende benzinestations te vinden langs de ringweg (wegnummer 1). De openingstijden van de benzinestations buiten Reykjavik verschillen van plaats tot plaats. In Reykjavik zijn de meeste benzinestations geopend tot 22:30 uur.  Op heel IJsland kunt u na sluitingstijd gebruik maken van automaten, waar u zowel met Visa- en Euro-kaarten kunt betalen als met IJslandse bankbiljetten.

 

Rijden in het binnenland

 

De meeste bergwegen en wegen in het binnenland (de zogenaamde F-wegen) zijn tot eind juni gesloten, of soms zelfs nog langer. Ze zijn dan vanwege smeltwater en modder nog niet berijdbaar. Eenmaal geopend zijn veel van deze wegen alleen berijdbaar met 4WD voertuigen. Voor sommige F-wegen wordt het reizen met twee of meer auto’s samen zeer sterk aanbevolen. Dit omdat u enkele beken en/of rivieren dient te doorkruisen.

 

Voordat u het binnenland inrijdt adviseren wij u zoveel mogelijk informatie in te winnen over de toestand van de wegen bij een Toeristen Informatie Centrum of de IJslandse Wegendienst, tel: +354-1777. Ze zijn dagelijks geopend van 08:00 – 16:00 uur. Kijk voor meer informatie over de toestand van de wegen in het binnenland op www.road.is.

Voor de gemiddelde openingsdata van sommige F-wegen kunt u hier klikken.

 

De IJslandse bergwegen zijn vaak smal en niet geschikt voor snel rijden. Dit geldt ook voor veel bruggen. Vaak is er maar voor één auto ruimte.  De meeste bergwegen en wegen in het binnenland van IJsland hebben een oppervlak van los grind. Langs de kant van de weg ligt dit grind ook vaak los. Het is dus belangrijk om voorzichtig te rijden en vaart te minderen bij het ontmoeten van tegenliggers.  Afgezien van het feit dat de bergwegen niet geasfalteerd zijn,  zijn ze ook vaak erg kronkelig.

Wij adviseren u altijd een goede, gedetailleerde wegenkaart mee te nemen indien u de binnenlanden wilt gaan bezoeken. Deze kunt u ter plaatse aanschaffen bij  de toeristenbureaus,  boekwinkels of benzinestations.

Feiten en cijfers van IJsland

Grootste steden en aantal inwoners:

 

Reykjavík (120.000)

Kópavogur (32.000)

Hafnarfjördur (27.000)

Akureyri (18.000)

Reykjanesbær (14.000)

Hoofdstad:

 

Reykjavik

Regeringsvorm:

 

Constitutionele republiek

Nationale vlag:

 

Blauw met een wit-omrand rood kruis.

 

De kleuren van de vlag staan symbool voor IJsland. Het rood staat voor de lava, het wit voor de sneeuw en gletsjers en het blauw voor de bergen in de verte.

Taal:

 

IJslands. Engels wordt bijna overal gesproken.

Officiële naam:

 

Ísland

Aantal inwoners:

 

330.000

Gemiddelde temperatuur in Reykjavik:

 

Januari 0,4 °C

Maart 3,1 °C

Mei 6,3 °C

Juni 10,7 °C

Juli 12,5°C

Augustus 12,3 °C

Oktober 4,4 °C

December 1,2 °C

Munteenheid:

 

IJslandse kroon bereken wisselkoers

Meest voorkomende religie:

 

Luthers (80%)

Hoogste waterval:

 

Glymur 190 m

Gemiddeld aantal zonuren op jaarbasis in Reykjavik:

 

1.268

Hoogste berg:

 

Hvannadalshnúkur (2.119 meter)

Tijdzone:

 

Greenwich Mean Time (GMT), geen zomer- en wintertijd.

Grootste meer:

 

 Þórisvatn (83–88 km²)

naar boven

Neem gerust contact met ons, wij helpen u graag!

 

U kunt ons telefonisch bereiken op +(31) 038 457 96 43  van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.

 

Of stel ons een vraag via ons contactformulier.

Volg ons op:

U kunt ons telefonisch bereiken op   van maandag tot en met vrijdag 09.00u - 17.00u.